בחירות 2022: מה הממשלה הבאה יכולה וצריכה לעשות?
הבחירות הולכות ומתקרבות – בשלישי הקרוב נלך שוב לקלפי, וננסה להשפיע לטובה על העתיד של כולנו. מתסכל ללכת שוב ושוב להצביע, ומובנים חוסר האמון וחוסר התקווה של אזרחים רבים מהמערכת הפוליטית. אבל אנחנו בסיכוי-אופוק מאמינים בלהט ש#יש_מה_לעשות – יש הרבה צעדים משמעותיים שהממשלה הבאה יכולה לנקוט כדי לקדם שוויון ושותפות ולצמצם משמעותית את ההדרה והאפליה כלפי האזרחים הערבים. בדיוק בגלל זה יצאנו בקמפיין ברשתות החברתיות ובתקשורת הערבית והעברית #יש_מה_לעשות – במסגרתו התייחסנו לסוגיות בוערות, כמו האלימות והפשיעה בחברה הערבית, משבר הדיור, יוקר המחיה, תחבורה ציבורית, המאבק בגזענות והיעדר חינוך לחיים משותפים.
בכל אחת מהסוגיות, אנחנו מעמיקים את השיח הציבורי שנוטה להיות שטחי בכל הנוגע לסוגיות הקשורות לחברה הערבית, ומזכירים שהמצב הקיים אינו גזירה משמיים ויש מה לעשות כל ידי הצגת 3 צעדים בהם הממשלה הבאה יכולה וצריכה לנקוט.
מה אתם אומרים, יש מה לעשות?
מוזמנים לקרוא את הפרסומים השונים שלנו, להגיב, לשתף – ולתייג בפוסטים ח"כים רלוונטיים! דרשו מהנציגים שלכם בכנסת לקדם את המהלכים האלה – זה אפשרי.
🟢לבטל את חוק הלאום!
🟢לקדם זהות ושפה ערבית במרחבים ציבוריים!
🟢להתייחס לזהות הפלסטינית במערכת החינוך!
היום יהודים וערבים בישראל לומדים במערכות חינוך נפרדות – מה שמחזק דעות קדומות ומוביל לפחד וניכור. אבל העתיד הולך להיות משותף יותר – עוד ועוד ערבים ויהודים כבר לומדים יחד באוניברסיטאות ויעבדו יחד במקומות עבודה משותפים. מערכת החינוך חייבת להכין את התלמידים של היום – לעולם של מחר! המצב הנוכחי במערכת החינוך הוא לא גזירה משמיים – הממשלה חייבת לקחת אחריות ולהוביל שינוי. עוד רגע בחירות ואנו פה כדי להזכיר: #יש_מה_לעשות!
אז מה צריכה לעשות הממשלה הבאה?
🟢לימוד השפה הערבית.
🟢פיתוח זהות עצמית וערכי מורשת ייחודיים לתלמידים הערבים בישראל.
🟢מתן כלים למורים ערבים ויהודים להתמודד עם גלויי גזענות וניכור – ולהוביל הטמעת ערכים של חברה משותפת.
התשתיות המוזנחות ביישובים הערבים מסכנות חיים – בכבישים הצרים מדי אין שוליים, אין מרחב לטעויות. המדרכות הרבות שחסרות גורמות להולכי רגל ללכת על הכביש ולסכן את חייהם. התשתיות המוזנחות הן אחד הגורמים המרכזיים לכך ש30% מההרוגים בתאונות הדרכים הם ערבים! (כמעט כפול משיעורם באוכלוסיה – כ-18%). זו לא גזירה משמיים – הממשלה חייבת לקחת אחריות. עוד רגע בחירות ואנו פה כדי להזכיר: #יש_מה_לעשות!
אז מה צריכה לעשות הממשלה הבאה?
🟢לתקצב שיפור תשתיות!
יש תוכנית ממשלתית קיימת שיכולה לשפר את רמת התשתיות ביישובים הערבים – היא לא מציעה פתרון כולל, אבל מבטיחה שב10 שנים הקרובות יבוצעו כ-3 פרויקטים בכל יישוב בממוצע. מתוך העלות הכוללת שלה, כ-20 מליארד ש"ח – מתוקצבים מיליארד אחד. כצעד ראשון לפתרון – המדינה חייבת להעביר את כל התקציב הנדרש.
🟢לאפשר תחבורה ציבורית
הזכות לתחבורה ציבורית נמנעת ממאות אלפי אזרחים ערבים, שאוטובוסים בכלל לא מתקרבים לשכונה שלהם. למה זה קורה – גם בערים ערביות גדולות? כדי שאוטובוס יעצור הוא חייב תחנה (לפי תקנות משרד התחבורה), אבל איך תהיה תחנה כשאין מדרכה? ברבות מהשכונות הערביות חסרות מדרכות, ובגלל העלויות הגבוהות וחסמי התשתיות לא נראה שהן יוקמו בעתיד הנראה לעין. בינתיים סטודנטים לא יכולים לנסוע ללימודים, נשים לא יכולות להגיע לעבודה – כלומר בנוסף לפגיעה בזכותם הבסיסית של האזרחים לנוע בחופשיות ולשוויון בנגישות לשירותים, המשק גם מפסיד ככה מיליארדים. יש פתרון – שירות בהינף יד, כמו במוניות שירות, ולהקים תחנות של עמוד בצידי הדרך. הוא לא מושלם – אבל הטוב ביותר ברמה המיידית, ובמקביל חשוב להשקיע באופן ארוך טווח בתשתיות תחבורה ביישובים הערבים. לכן, המדינה חייבת לאפשר זאת – ולשנות את התקנות בהתאם.
🟢לאפשר לרשויות הערביות לבצע פרויקטי תשתיות בעצמן – בדיוק כמו הרשויות היהודיות!
כל רשות במדינה שרוצה לתקן קטע כביש, כיכר או צומת – יכולה לגשת לקול קורא של משרד התחבורה, ויתכן ותקבל מימון – של כ-80% מעלות הפרויקט. חוץ מהרשויות הערביות! להן אסור לגשת, בגלל שהן שייכות לתוכנית אסטרטגית (אותה תוכנית שהתייחסנו אליה קודם בפוסט). את המציאות הזו חייבים לשנות – הרשויות הערביות יודעות הכי טוב מה צריך לתקן בשטחן.