כשמקדמים פתרון צריך לזכור - 13,000 מורות לא מועסקות
למה כ-13,000 מורות פוטנציאליות לא מועסקות, בזמן שמערכת החינוך קורסת ממחסור חריף במורים – ואיך זה קשור לחינוך לחיים משותפים?
מה יותר חשוב מחינוך טוב לילדים של כולנו? המורים והמורות יוצרים את העתיד של המקום הזה ומגדלים את אזרחי המחר – אנחנו תומכים במאבקכם ומקווים שיצליח. אבל בלי לפגוע במאבק החשוב, קיימות כ-13,000 מורות ערביות שעברו הכשרה אינן מועסקות – למה בעצם? הן יכולות להשתלב גם בבתי הספר העבריים, ולהקל על עומס העבודה – ולקדם שותפות והכרת האחר. אבל כדי שזה יקרה, צריך לשבור את ההפרדה וההדרה בין 2 מערכות החינוך – העברית והערבית (ותודה לשותפינו במרחבים, שכבר שנים מובילים עשייה בנושא).
אנחנו חיים בחברה מפוצלת ומנוכרת – ולכן שילוב של מורות ערביות בבתי ספר עבריים כל כך חשוב. מורות ערביות בבית ספר יהודי (ומורות יהודיות בב"ס ערבי) יכולות להציג מודל חי וקיים לאלטרנטיבה – גם לילדים.ות בכיתות וגם למורים.ות בחדר המורים. אין כמו היכרות אישית לשבירת מחסומים ופחד וניפוץ סטריאוטיפים: ככה מגדלים תלמידים אמפתיים וערכיים יותר, שחוו בפועל שותפות, שוויון והכרת האחר.

בבית ברל זה כבר קורה, מה שמוכיח שהשינוי אפשרי! בשנת הלימודים הקרובה תיפתח בבית ברל תוכנית חדשה ומצויינת, שתכשיר מורים.ות יהודים.ות ללמד בבתי ספר ערבים, ומורים.ות ערבים.ות – בבתי ספר עבריים. זה יישום מצוין של המלצות שלנו: תוצאה (בין היתר) של שיתוף פעולה הדוק ועבודה אינטנסיבית במשך יותר משנה שלנו עם בית ברל (למסמך המלא) – מוסד שהמחוייבות שלו לממש בפועל חברה משותפת, בתוכנית הזו ובקמפוס בכלל, מעוררת הערכה רבה.
אנחנו קוראים למוסדות נוספים להכשרת מורים – ללכת בעקבות המכללה האקדמית בית ברל ולהציע תוכניות לקידום חיים משותפים – ליישם את המתווה של משרד החינוך מנובמבר 2021. ובמיוחד אנו מזכירים למשרד החינוך: לא מספיק להסתמך על המכללות המחויבות לנושא, חשוב לדאוג שכל המכללות יישמו את הנדרש. בנוסף, יש לספק כלים ותמיכה למנהלי בית הספר שמובילים את השינוי. לשמחתנו, כבר הקיץ משרד החינוך יפעיל לראשונה פיילוט של הכשרה למורים.ות ערבים.ות ושילובם במערכת החינוך – התחלה מצויינת וצעד שחייבים להרחיב.