הגיע הזמן ללמד ערבית כמו שצריך!
ערבית היא שפת האם של האזרחים הערבים המהווים כחמישית מאזרחי ישראל, וכן שפת המורשת של כמחצית מהאזרחים היהודים. עם זאת, הרוב המכריע של אזרחי ישראל היהודים אינם מסוגלים לתקשר בערבית ולו ברמה בסיסית: רק 1.6% מהיהודים מעל גיל 20 מעידים על עצמם שהם יכולים לנהל שיחה יומיומית בזכות לימודיהם בבית הספר, זאת למרות שזהו לכאורה מקצוע חובה בחטיבות הביניים כבר עשורים.
מאז 2019, רק כ-7% מכלל התלמידים היהודים מכיתות א' ועד יב' למדו ערבית. גם תלמידים שלומדים את מקצוע הערבית מספר שנים, ואפילו בוחרים להיבחן בו ברמת 5 יח"ל לבגרות, אינם מסוגלים לנהל שיחה פשוטה – מרבית הלימודים מתרכזים בהבנת טקסטים ודקדוק והתלמידים ויוצאים ללא יכולת לתקשר ועם הכרות מועטה בלבד עם התרבות, המורשת והמרחב הערבי.
מחקרים וגורמים מקצועיים וציבוריים רבים כבר קבעו כי לימוד השפה הערבית הוא אחד הצעדים הראשונים למיגור הגזענות והקונפליקט היהודי-ערבי בחברה הישראלית. גזענות ועוינות נובעות בדרך כלל מזרות, פחד וחשדנות, שמקורן בעיקר בחוסר הכרות והפרדה. תפקידה של מערכת החינוך הוא להאבק בבורות ובהפרדה. בחיים שמחכים לתלמידי בתי הספר לאחר שיסיימו את לימודיהם, יהודים וערבים יפגשו זה את זה יותר ויותר: במכללות ובאוניברסיטאות, במקומות עבודה, בבתי חולים, בתחבורה הציבורית, בפארקים ציבוריים ובאזורי בילוי ומסחר. ידיעת השפה הערבית יכולה להוות גשר להיכרות עם התרבות, ההיסטוריה, והזהות של החברה הערבית, להפחית פחדים, ולייצר תחושת חיבור ושייכות. ככה בונים חברה משותפת.
מחקרים מראים שיש חשיבות עמוקה בקידום וחיזוק הוראת השפה כבר בשלב הילדות, אז למה רק 1.6% מהיהודים בישראל יכולים לתקשר בערבית בזכות לימודיהם בבתי הספר?
לכן יצאנו בקמפיין לקרוא לציבור ללחוץ על משרד החינוך לשנות את המצב. זה לא חייב להיות ככה – צפו בסרטונים שיצרנו הממחישים איך יכולה להראות המציאות, ושילחו מכתב למשרד החינוך. הגיע הזמן ללמוד ערבית כמו שצריך!
רוצים לדעת מה זה בכלל חברה משותפת ומה הקשר לחינוך? יש לכם שאלות אחרות? כל מה שרציתם לדעת על חינוך לחיים משותפים – פה.
פספסתם את אירוע הערבית הגדול? צפו בו כעת!
תודה לתומכים שלנו: